niedziela, 13 października 2013

Szarlotka na kruchym cieście

Moja ukochana szarlotka! Błyskawiczna, krucha, a zarazem słodka i delikatna. Cynamon plus jabłka z mojego ogrodu - kombinacja idealna!

Składniki na ciasto kruche:
0,5 kg mąki
250 gr schłodzonego masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Sypkie produkty wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Następnie schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników i szybko zagniatamy kruche ciasto.Na dno blaszki wykładamy około 2/3 ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki  na około 30 minut. Resztę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (bądź zamrażalnika).

Składniki na farsz jabłkowy:
3 kg jabłek
cynamon
cukier
bułka tarta

Jabłka obieramy, a następnie kroimy na cienkie plasterki (można wrzucić do robota kuchennego, bądź tak jak ja użyć łopatkę do krojenia sera).
Gotowe jabłka posypujemy do smaku cynamonem, a także i cukrem. Mieszamy dokładnie.

Rozgrzewamy piekarnik na około 160-180 stopni, a następnie samo ciasto podpiekamy przez około 10-12 minut.
Po tym czasie wyciągamy blaszkę, ciasto posypujemy dość obficie bułką tartą, a na to wykładamy jabłka.
Na koniec pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 50 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz