- 5 jajek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec ok 30 minut w temperaturze 165-170 stopni.
Krem budyniowy (z przepisu Metrowiec)
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii bądź alkoholu: amaretto, rum itp.
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
Na początek dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka należy zmiksować z mąką pszenną, ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz z ekstraktem (najlepiej za pomocą miksera tak, aby nie zostały grudki). Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować chwilę do zgęstnienia. Następnie zdjąć z palnika i całkowicie ostudzić. Masę można przykryć filią spożywczą, tak by dotykała budyniu, w ten sposób nie pojawi się kożuch.
Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo budyń. Należy pamiętać by był on całkowicie ostudzony, bo inaczej masa nam się zważy.
Biszkopt przekroić na trzy równe blaty. Pierwszy solidnie nasączyć wodą z cytryną i posmarować obficie kremem. Przełożyć następnym blatem, nasączyć i ponownie posmarować kremem. Trzeci blat podobnie. Nasączyć, posmarować kremem i dla dekoracji garść płatków migdałów podprażyć na suchej patelni. Ostudzonymi płatkami udekorować ciasto.
Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Dla mnie osobiście smakuje najlepiej jak cały czas przechowywany jest w lodówce.
Smacznego życzę :)
![]() | |
Torcik na puszystym biszkopcie |
Gdybym nie byla na wiecznej diecie.. :) Wygląda super!!
OdpowiedzUsuńGdybym nie byla na wiecznej diecie.. :) Wygląda super!!
OdpowiedzUsuń