środa, 5 marca 2014

Delikatne kruche ciasto z owocami i delikatną budyniową pianką

Trochę się przy tym cieście napracowałam, ale zmęczenie szybko poszło w zapomnienie, gdy tylko spróbowałam. Coś pysznego ! Kruche, delikatne, słodkie a zarazem lekko kwaśne za sprawą wiśni. Polecam każdemu ! To chyba moje ulubione ciasto...

    Delikatne kruche ciasto z owocami i delikatną budyniową pianką
                           
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250 gr zimnego masła

Z podanych składników szybko zarobić ciasto. Należy podzielić je na 2 części: 60% i 40%, owinąć je w folię spożywczą i zamrozić. Większą część ciasta należy zetrzeć na tarce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie uklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190st przez około 20 minut. Wystudzić.

Składniki na budyniową piankę:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 16 gr (1 opk) cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju

Gdy podpieczony spód wystygnie, należy rozpocząć ubijanie piany. Po ubiciu na sztywno, powoli dodawać cukier oraz cukier waniliowy łyżka, po łyżce. Następnie powoli dodawać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Stróżką wlać olej. Miksować do połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę. Na to ułożyć owoce, w tym przypadku użyłam mrożone jagody oraz wiśnie.


Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta.



Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 190st.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz