sobota, 15 lutego 2014

Walentynkowe kruche serduszka w czekoladzie

Kruche, delikatne, pachnące wanilią - tak czas na maślane ciasteczka ! Zaledwie kilka składników, a niesamowita przyjemność dla podniebienia. Idealne do sobotniej kawy, czy też na spotkanie z przyjaciółkami.

Walentynkowe kruche serduszka w czekoladzie

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii, bądź aromat waniliowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. Nasionka wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać, a masło pokroić w kostkę, dodać jajko i szybko wyrobić ciasto.
     
Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 40 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka (u mnie z okazji walentynek - serduszka).
 
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pędzelkiem posmarować czekoladą połówkę ciastka. Poczekać, aż zastygnie (można włożyć do lodówki).

Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz