![]() |
Walentynkowe kruche serduszka w czekoladzie |
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 laska wanilii, bądź aromat waniliowy
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. Nasionka wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać, a masło
pokroić w kostkę, dodać jajko i szybko wyrobić ciasto.
Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 40
minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm,
podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka (u mnie z okazji walentynek - serduszka).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pędzelkiem posmarować czekoladą połówkę ciastka. Poczekać, aż zastygnie (można włożyć do lodówki).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz